Huisvesting voor kledingbank, voedselbank en ruilwinkel

donderdag 18 februari 2016 22:15

Het pand waar de kledingbank in zit wordt verkocht. Vanaf het begin was duidelijk dat het pand waar de kleding gevestigd was een tijdelijk onderkomen zou zijn. Wim Dorst heeft het college gevraagd of dit ook gaat betekenen dat de kledingbank moet sluiten. Wat hem betreft komen kleding-, voedselbank en ruilwinkel in één pand.

Eén van de eerste moties die Wim Dorst als raadslid indiende was een motie die 1000 euo vrijstelde voor de huisvesting van de voedselbank. Het toenmalig college was hier geen voorstander van. De (gemeentelijke) voorzieningen zouden afdoende zijn en daardoor zou de voedselbank gewoonweg niet meer nodig zijn.

Nu, tien jaar later, bestaat de voedselbank nog steeds en is er zelfs een kledingbank bijgekomen. De ChristenUnie kan zich helemaal vinden in de opstelling dat een voedselbank of kledingbank een overbodige instelling zou moeten zijn, maar helaas laten de cijfers en het groeiende aantal gebruikers een andere werkelijkheid zien. We kunnen hier onze ogen niet voor sluiten. In het verkiezingsprogramma pleit de ChristenUnie al voor het bundelen van krachten en voorzieningen van deze twee banken. We willen de voedsel- en kledingbank onder één dak, tevens zouden wij graag zien dat medewerkers van de gemeente Schouwen-Duiveland een soort van spreekuur gaan draaien bij deze voedsel- en kledingbank. Een cliënt die om kleding komt of zijn voedselpakket komt halen kan gelijk worden doorverwezen naar deze medewerker om samen te kijken waar geholpen kan worden. Bijvoorbeeld bij sollicitatie om zo snel mogelijk weer onafhankelijk te zijn.

Zoals gezegd hebben wij als ChristenUnie aan het college gevraagd om samen met de kledingbank te kijken naar een oplossing voor de huisvesting. Nu is het voor de gemeente een lastig parket, omdat een iedereen een kledingbank kan beginnen. Hoe zou de gemeente moeten reageren op een verzoek uit de Westhoek om daar een kledingbank te beginnen? Een precedentwerking is voor onze fractie op dit moment niet relevant. Wij vinden het veel relevanter om de huidige kledingbank die in de behoefte voor vijftig gezinnen voorziet te helpen en dan bij voorkeur met een structurele oplossing.

Binnen het sociale domein is de term 'samen' een veel voorkomende term. En ook de ChristenUnie gelooft in dingen samen doen, zeker binnen het sociale domein. In onze gemeente wordt er gekeken of er een ruilwinkel kan worden begonnen. Collega Van den Berg (VVD) heeft hier al diverse voorstellen voor ingediend en de gemeenteraad is diverse keren in de ruilwinkel van Goes wezen kijken. Het oude schoolgebouw aan de Calandweg in Zierikzee is een optie. Het zou toch fantastisch zijn dat dit gebouw gaat fungeren als sociaal vangnet? Daar kunnen we de ruilwinkel, kledingbank en voedselbank onderbrengen, in combinatie met een medewerker vanuit het gemeentehuis die cliënten kan ondersteunen bij hun vragen en problemen. Dit is pas echt samenwerken!

Wim Dorst

« Terug

Reacties op 'Huisvesting voor kledingbank, voedselbank en ruilwinkel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.