Nota begraven

rapportagewoensdag 14 oktober 2015 17:00

Op 8 oktober heeft de ChristenUnie samen met de fractie van de SGP een avond georganiseerd voor alle kerken uit de gemeente. Tijdens deze bijeenkomst hebben beide fracties de kerken bijgepraat over de nota begraven die op dit moment ter inzage ligt.

Namens de fracties heeft Johan Pannekoek (ChristenUnie) een korte toelichting gegeven op deze nota.

Het huidige beleidsplan dateert uit 2005 en bestaat uit 3 speerpunten:

  • Ruimte creëren en behouden
  • Kosten verlaging
  • Inkomsten intensiveren

De huidige situatie is dat het op dit moment ontbreekt aan een planmatige cyclus m.b.t. het ruimen van graven waarvan de rechten zijn vervallen. Hierdoor komt de gemeente voor verrassingen te staan voor wat betreft capaciteit. De ruimingen die gedaan zijn en -worden zijn niet financieel opgenomen. Deze worden nu uit incidentele gelden bekostigt.

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft 21 begraafplaatsen met een totale oppervlakte van 7 ha. Van de 21 begraafplaatsen worden er binnen een afzienbare tijd 5 gesloten, 4 van deze 5 zijn al betiteld als zijnde gesloten. Het college heeft deze bevoegdheid en mag een begraafplaats, waar gedurende 10 jaar niet meer begraven wordt, voor gesloten verklaren.

Bovenstaande heeft er toe geleid dat er een herziening nodig was t.a.v. het huidige beleid.

Deze visie heet “Grip op de Toekomst” en bestaat uit 3 speerpunten:

  1. Kostenbeheersing
  2. Service-gerichte dienstverlening
  3. Proces en beheer optimaliseren

Wanneer deze 3 speerpunten en de visie die nu voor ligt in elkaar worden geschoven ontstaan er een aantal aandachtspunten:

  • Ruimte creëren en houden zal een punt van aandacht blijven
  • Kostenbeheersing en kosten verlagen
  • Inkomsten voor de gemeente intensiveren
  • Servicegerichte dienstverlening
Ruimte creëren en behouden:

De verwachting is dat de vergrijzing snel zal toenemen en het aantal begravingen en crematies zal toenemen.

De verhouding tussen begraven en cremeren is op Schouwen-Duiveland:

  • 61% begraven
  • 39% cremeren

Op Schouwen-Duiveland zijn relatief veel mensen die zich om principiële redenen laten begraven, wat de verhouding tussen de 39% en 61% mogelijk kan verklaren.

De gemeente is wettelijk verplicht om een overschot te hebben op de bestaande begraafplaatsen ten behoeve van de gevolgen van een epidemie en/of een ramp die kan plaats vinden.

Daarnaast zijn er redelijk wat mensen die van buiten Schouwen-Duiveland zich laten begraven in onze gemeente omdat zij in hun leven om welke reden ook een band hadden met Schouwen-Duiveland.

Kostenbeheersing

Op dit moment zijn er 6100 graven waarvan geen einddatum is geregistreerd. Daarvan zijn er 4600 waarvan de gemeente rechthebbende is. Dit komt omdat er niet bekend is wie het grafrecht heeft, of de mensen die de grafrecht hadden zijn inmiddels zelf overleden en er is geen opvolger die de grafrechten heeft overgenomen. Het onderhoud van deze graven is nu op kosten van de gemeente. Het ruimen van deze graven of de verlopen rechten opnieuw uitgeven zou een gunstig effect hebben op de exploitatie van de lasten.

Ruimen van graven:
Aanleiding om over te gaan tot het ruimen van graven kan zijn:

  • Onvoldoende ruimte op de begraafplaats
  • Verlopen van de termijnen, en het niet verlengen van de grafrechten. ( dus geen inkomsten meer waarmee het onderhoud bekostigd kan worden)
  • Risicobeheersing --> als de termijn verstreken is, wordt de gemeente, als zijnde eigenaar van de grond, verantwoordelijk. De gemeente is dan ook verantwoordelijk voor evt. schades als er bijv. een grafzerk omvalt en een naast gelegen grafzerk beschadigd.

Na het ruimen van graven wordt het onderhoud van begraafplaatsen gemakkelijker en effectiever, waardoor de onderhoudskosten dalen en de kostendekkendheid, t.o.v. de tarieven die gehanteerd worden, verhoogd wordt.

Onlangs heeft de gemeenteraad een presentatie gehad vanuit de organisatie. Hieruit is gebleken dat de kostendekkendheid nu 39,3% is. In deze berekening worden algemene kosten zoals kapitaallasten, onderhoud algemeen en overige algemene kosten toegerekend aan de lijkbezorging.

Als men deze kosten buiten de berekening houdt komt het percentage op 69,3 %. Echter, als men de kosten m.b.t. het ruimen van graven mee gaat tellen komen men weer uit op 54,8 %, terwijl het het streven van het college is om naar een kostendekkenheid te gaan van 70%. Dit gaat betekenen dat het tarief voor lijkbezorging met plm. 26% zal moeten gaan stijgen. Het college stelt voor om dit gefaseerd door te voeren over een periode van 10 jaar.

De avond werd voorgezeten door Florus v/d Paauw, fractievoorzitter van de SGP.

We mogen terug zien op een goede avond waar we, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid en respect voor elkaars opvatting, hebben nagedacht over dit onderwerp.

De Nota begraven is op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland terug te lezen.

« Terug

Reacties op 'Nota begraven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.